Νέες γεύσεις έχει προσθέσει στο ήδη πλούσιο και πεντανόστιμο μενού του, ο “Μπουφές του Σταθμού” στην Κομοτηνή.
Πλέον μπορείτε να παραγγείλετε και να γευτείτε κοντοσούβλι χοιρινό, κοντοσούβλι κοτόπουλο, πανσέτα καρέ, κοκορέτσι και σεφταλιά, ψημένα με τη μέθοδο του “αντικριστού”.
Το “αντικριστό” ψήσιμο είναι ένας από τους αρχαιότερους τρόπους μαγειρέματος κρέατος αφού τον συναντάμε ακόμη και στην Ιλιάδα του Ομήρου (Ραψωδία I). Συναντάται όμως ακόμη και στις μέρες μας σε διάφορες περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη όπου ονομάζεται “οφτό κρέας” σε συνέχεια της παράδοσης των Χαΐνηδων, αλλά και στο εξωτερικό, όπως στην Αργεντινή.
Το κρέας μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια σε κάρβουνα που σιγοκαίνε, σε απόσταση από την εστία, κι έτσι το λίπος δεν στάζει πάνω στη φωτιά και δεν ξεροψήνεται ώστε να αλλοιωθεί. Η μοναδικότητα της γεύσης του είναι ασύλληπτη.
Δοκιμάστε και εσείς στον “Μπουφέ του Σταθμού” της Κομοτηνής, κοντοσούβλι χοιρινό, κοντοσούβλι κοτόπουλο, πανσέτα καρέ, κοκορέτσι και σεφταλιά, ψημένα με τη μέθοδο του “αντικριστού”!
Οι στίχοι της Ιλιάδας που περιγράφουν το “αντικριστό” ψήσιμο της εποχής (μετάφραση Γ. Ψυχουντάκη):
“Του συντρόφου του ό Πάτροκλος κείνα πού του ‘πε πιάνει.
Κι αυτός κρεατοκούτσουρο μεγάλο τότες βάνει
έκειά στη φέξη της φωθιάς, αίγας κι αρνιού την πλάτη
τιάνω ‘θεκε, και γουρουνιού της πλάτης το κομμάτι,
π’ ατιό το πάχος γυάλιζε, και πιάνει τα κι αρχίζει,
και βαστά ντου Αύτομέδοντας και τα χοντρομελίζει,
κατόπι σε μικρότερα κομμάτια διαμελά τα,
κι ωσάν τ’ άπομορφόκοψε, στις σούβλες και περνά τα.
Κι ό Πάτροκλος ό θεϊκός φωθιά μεγάλην άφτει
κ/ ως ή φωθιά κατάκατσεν, ή φλόγα κι ασκοντάφτει,
κι αποκαταφλογόσβησε, τότες κι εκείνος παίρνει,
έστρωσε την καρβουνοσιά, τις σούβλες του και σέρνει
τιάνω σια διχαλόξυλα, κι ανασηκώνοντας τις
απ’ τα διχάλια, μ’ άγιον άλάτσι πασπαλά τις.
Σάν τα ‘ψησε και τ’ άτιλωσε στην τάβλα και τα σιάζει,
σ’ ώρια πανέρια το ψωμίκι ό Πάτροκλος μοιράζει… “.